Fem tips til deg som har ny valp | Ann Cathrins Hundekurs

Hektisk med ny valp? Her er fem tips til en enklere og hyggeligere hverdag med firbent baby i hus.

Lava er vår nye labradorvalp på 10 uker. Hun har satt livet vårt på hodet for en stund

Lava er vår nye labradorvalp på 10 uker. Hun har satt livet vårt på hodet for en liten stund.

Vi har akkurat fått lille Lava, på 9 uker i hus. Hun tygger og biter på alt. Familien og jeg løper bena av oss for å unngå tisseflekker inne. – Hektisk? – Ja, så definitivt. Men, det var mer slitsomt da vi fikk vår første valp. I dag vet vi at livet med firbent baby kan være langt mer behagelig ved hjelp av små grep. Ikke minst er vi klar over at tissing og bitingen ikke vare evig

 

1. Gjør huset valpesikkert

Valper biter på det meste. Sko, møbler, bamser, mobiltelefoner, elektriske ledninger og husets barn. For å unngå blålys til veterinærklinikken eller potensielle raseriutbrudd, bør du ta en grundig ryddesjau før valpen kommer i hus. Det du er redd for, eller som kan skade valpen, må inn i skap eller opp i høyden.

Det kan også være lurt å stenge av enkelte rom eller deler av rom med kompostgrinder fra Plantasjen eller barnegrinder fra Ikea. Hos oss fjerner vi alt av tepper i de rommene valpen skal oppholde seg. Da blir ikke teppene ødelagt av urin.

Kjøp en kompostgrind på Plantasjen - da slipper det bli så mye fy og nei når valpen klør i tenna

Når jeg har hjemmekontor er Lava innesperret på kjøkkenet. Da kan hun ikke bite på elektriske ledninger eller møbler når jeg er i telefonen. Her ser hun rett på kontorstolen min.

 

2. Etabler en utedo

Jeg møter fortsatt ferske hundeiere som kjefter på valpen når den tisser innendørs. Det er i mine øyne både gammeldags og ikke i tråd med god dyrevelferd. Små valper har ikke kontroll over blæra si, slik voksne hunder har. Det eneste du oppnår ved å kjefte – er at valpen blir usikker.

I stedet bør du være flink til å rose når valpen gjør fra seg ute, samt bli enda flinkere til å bære den ut hver gang den har spist, sovet eller lekt. Ikke vær som Albert Aaberg. – Skal bare, skal bare. For «skal du bare» lese siste avsnitt i avisen eller døse ett minutt til i senga, ja da kan du være sikker på uhellet skjer. Hører du den karateristiske sildrelyden, er det bare å ta på seg skylden selv og brette opp ermene. Tørk grundig opp – slik at valpen ikke etablerer en «innedo» på det fine persiske teppet.

Etabler en utedo og ros hver gang valpen bruker den. Da får du raskere en husren hund

Valpen skal ut hver gang den har lekt, spist eller sovet. Bær gjerne valpen bort til et sted i hagen der den har tisset tidligere. Da etablerer dere en «utedo».

 

3. La valpen sove i fred

Lava sover mye. Barna vil gjerne vekke henne når venner kommer på besøk. Det kan være fristende å vekke en sovende valp, men la det være. 

En valp og ung hund trenger mye søvn og hvile. De fleste forstår hva jeg mener når jeg spør hvordan de ville følt det-  om de ble vekket midt på natten, dersom noen kom på uventet besøk. Ta deg heller en siesta selv når valpen sover – eller gjør de tingene du ellers ikke får gjort når valpen er våken.

IMG_0860

Her er vår andre hund «Pascal» som valp. Han fikk sove i fred selv med spindelvev i ansiktet.

 

4. Velg valpens venner med omhu 

Lava på 6 kilo vil gjerne leke med Pascal på 3 år. Det er gjensidig, men Pascal veier 24 kilo og er for øyeblikket litt for voldsom til å leke fritt med henne. Risikoen ved å la en stor og voldsom hund leke med en liten – er skjelettskader.

Sosialisering er viktig. Vi slippper Lava med trygge voksne hunder eller andre valper på tilsvarende alder, som vi kjenner. Hundejorder unngås, fordi der er det hunder som vi ikke kjenner.  De kan være hardhendte og det kan være individer der, som ikke er glad i valper.

Sosialisering med andre trygge hunder er viktig

Jeg slipper bare valpene mine med hunder jeg kjenner. Her leker Pascal med fine Cima – som er en voksen og trygg goldentispe.

  

5. Meld deg på et kurs

For å bygge opp en god relasjon til valpen er det lurt å trene metodisk og strukturert sammen med andre hunder fra tidlig alder. Da får du en hund som fokuserer på deg. På den måten vil det blant annet være lettere å oppnå kontakt med den firbente når du møter andre hunder på din vei. 

Å gå på kurs er også en viktig del av sosialiseringsprosessen til en valp – selv om hundene ikke får løpe rundt og leke med hverandre. Her lærer de å ha fokus på eier selv om det er andre hunder til stede.

Lykke til!

 

Share This