5 triks for å få valpen til å komme på innkalling | Ann Cathrins Hundekurs

Sliter du med å få valpen til å komme på innkalling? Vi er allerede i gang med innkallingstrening med Lava på 11 uker. Her kommer fem tips som virker.

IMG_6228

Tja, skal jeg komme på innkalling eller heller snuse videre? Hva lønner seg?

 

1. Start tidlig – ikke vent til valpen blir eldre.

Det er nå når valpen er liten og avhengig av deg –  at du kan legge det store gullegget. Start med å trene innkalling med en gang valpen kommer i hus. Hvis du venter til valpen blir eldre – ja da blir den også mer selvstendig  – og mindre redd for å miste deg av syne. Med økt selvstendighet følger større interesse for egne prosjekt som tisseflekker, andre hunder, rådyrspor, hestemøkk etc.

 

2. Vær sikker på at du kommer til å lykkes

Ikke kall inn valpen hvis du ikke er 100 prosent sikker på at du kommer til å lykkes. Det er fånyttes å rope «Kom!» til en valp på 14 uker som ruller rundt i gresset med en annen hund. Da kan du stå å rope til du blir hes – uten at det skjer noe som helst. Eller jo det skjer noe – du vanner ut kommandoordet. Det vil si at ordet «Kom!» ikke får noen betydning lenger. Hvis du ikke kan vente til valpen er ferdig med å leke – så gå og hent den. Tren heller innkalling i et miljø med mindre forstyrrelser.

IMG_6776

Lava utforsker stadig større områder – men er fremdeles veldig avhengig av oss “den nye flokken»

 

3. Ikke vær keeper!

Hvis valpen kommer mot deg i stor fart på innkalling, er det dumt å slenge seg etter den for å fange den med hendene. Da er sannsynligheten stor for at valpen skvetter unna – og at det hele ender opp i en katt og mus lek. Det er en lek som du dømt til å tape, så fremt du ikke du ikke er raskere på labben enn hunden din. Lokk heller valpen tett inntil deg, uten å bruke hendene. La hunden sitte og gnage på en godbit en god stund, mens du roser den. Det er mye hyggeligere – og ikke minst langt mer effektivt.

 

4. Vær litt klovn!

Nei, jeg tøyser ikke. Står du som en saltstøtte og roper med stemmen til Tussi i Hundremeterskogen – er det verken inspirerende eller motiverende. Vil du selv gitt ditt ytterste for en trener med en slik stemme og et slikt kroppsspråk? Vær i stedet en kreativ, morsom og motiverende hundefører. Da får du den responsen du er ute etter. Hva skal til? Kanskje litt action? Løp gjerne fra valpen når den er sånn passe oppmerksom. Snu deg når valpen kommer mot deg og rop «Kom!» når den løper mot deg. Gjør øvelsen med stor innlevelse.

 

5.Fake it till you make it.

Det vanskeligste med innkalling er når du møter forstyrrelser i miljøet som for eksempel andre hunder, mat, hestebæsj, mennesker etc. For å lykkes er det lurt å trene i kontrollerte omgivelser sammen med andre hunder over tid, som på et valpekurs. Det er først når hunden mestrer innkallinger i simulerte situasjoner –  at du kan slippe den på tur  – og føle deg trygg på at den kommer.

IMG_6275

Joda, jeg kommer når du kaller inn – jeg skal bare ta med meg det spennende jeg fant i gresset først

Share This