Flere tips til hvordan du kan trene ute om vinteren | Ann Cathrins Hundekurs

Legger du dummyene og annet hundeutstyr i kjelleren når vinteren kommer? Her er 6 tips til hvordan treningen kan bli lystbetont – selv om snøskavlene blir høye, nettene lange og kulda setter inn. 

ACS 20150204-IMG_0864

Mørkt, kaldt og altfor mye snø. Brrr! Det frister kanskje mer å dumpe ned i sofaen foran en knitrende peis enn å gå ut i kulda med hunden for å trene? Eller kanskje det er nå du hiver deg med lydighet- og agilitygjengen som trener i en lys og oppvarmet hall?  Kom deg ut! Vintertrening er gøy, bare du er riktig skodd og har noen å trene sammen med.

 

#1 Kle på bikkja!

Au! Det er ingenting som kjennes verre enn når kuldegradene smyger seg inn i skoene og gjør tærne blå og stive. Men det finnes en behagelig løsning – varmekabler – da går du som på et varmt stuegulv i time etter time. Men hva når du kommanderer “Sitt!” og “Bli!”og forlanger at den firbente skal sette stjerten på blåisen i 5 til 10 minutter i minus 10 grader? For å unngå en skjelvende hund med klapprende tenner, setter jeg på den et varmt dekken. Fjollete, sa du? Nei, hvorfor det? Så fremt ikke hunden din har pels som en samojed, så forbygger man skader ved å tilby en vinterfrakk under statisk trening, tror jeg. Går du over til mer “eksplosiv” trening er det jo bare å skrellet dekkenet av igjen.

Under pauser og passivitetstrening putter jeg ofte hunden min ned i en Järvenpose – og er det skikkelig kaldt tar jeg også på potesokker. Da unngår du en hund som hinker rundt på tre ben.

Med varmt dekken og potesokker går det fint å trene jakt selv i flere kuldegrader.

Med varmt dekken og potesokker går det fint å trene jakt selv i flere kuldegrader.

 

#2 Skaff deg riktig utstyr

Tidligere var jeg redd for å kaste dummy til hunden min når det var snø og kulde. Jeg var bekymret for at diagnosen “apportvegring”. Det finnes heldigvis alternativer til tekstil på riktig kalde dager, nemlig pelsdummyer. Er du fingernem kan du sikkert feste pels til dummyene selv. Har du ti tommeltotter som meg – kjøper dem i en nettbutikk. Men det er ikke alltid lurt å blande tøydummyer og dummyer med pels om hunden skal hente en av flere. Pels står som regel høyere i kurs enn tøy – noe som øker faren for bytting.

Pelsdummyer er langt mer behagelig å ha i munnen enn tekstil på riktig kalde dager.

Pelsdummyer er langt mer behagelig å ha i munnen enn tekstil på riktig kalde dager.

#3 Det finnes lys i mørket

Fra Lindesnes til Nordkapp drar de aller fleste på jobb når det er mørkt, og kommer hjem når det er mørkt i perioden oktober/november til februar. Så hvor i huleste skal man trene jakt da? Det er nå det gjelder å være kreativ og bruke nettverket ditt.

Mulighetene kan være mange:

 • En opplyst fotballbane eller parkeringsplass (etter at de ansatte har dratt hjem for dagen og du har tillatelse)
 • En låve eller et lager
 • En gårdsplass eller et større tun – som man kan lyse opp med “snekkerlamper”

I dagslys finnes det enda flere muligheter:

 • Tråkk opp rette fine linjer på et snødekt jorde eller gresslette
 • Kanskje du kan overtale en bonde til å måke opp en dirigeringstrasé på et jorde
 • Finn steder der sola smelter bort snøen først
 • Men ikke tren på nøyaktig samme sted hver gang. Eller – forsøk i det minste å se stedet du trener med nye øyne fra gang til gang, slik at opplegget ikke blir identisk.
Finn gjerne områder, som her ytterst på en odde, der det er mindre snø enn andre steder.

Finn gjerne områder, som her ytterst på en odde, der det er mindre snø enn andre steder.

 

#4 Heiagjengen – får deg ut av sofaen

Uten treningskompisene mine hadde jeg endt opp i vinterdvale – slik jeg gjorde med mine tidligere hunder. Fellestreningene og det sosiale rundt er ukas høydepunkt selv om det er is og snø. Men hvordan får man dette til å fungere optimalt. Her kommer noen tanker:

 • Ha en fast treningsdag – som inkluderer en viss grad av forpliktelse
 • La alle bidra – også nybegynnere. Husk at erfarne også ønsker å komme til ferdig dekket bord en gang iblant. Jaktlydighet er for eksempel en ganske nær slektning av både konkurranselydighet og hverdagslydighet (sitt og bli, innkalling og fot) som selv relativt ferske førere kan organisere
 • Sett dere hver deres mål – og hjelp hverandre frem mot disse
 • Ta hensyn til nivå. Gjør oppgavene enklere for de som har hunder som ikke er kommet så langt i treningen. Blir det for mye “trøkk” i form av kast, skudd og fløytelyder – så del dere i to eller flere grupper
Å trene sammen med andre gir inspirasjon og motivasjon til videre trening.

Å trene sammen med andre gir inspirasjon og motivasjon til videre trening.

 

#5 Vilttrening om vinteren

Har du en hund som henger over viltet eller en som blir høy som et hus bare den kjenner lukta? Jeg tror begge typer har godt av jevnlig trening med vilt – i det minste en gang i måneden på vinterstid. Mitt hotteste tips er å kjøre spleiseparty – slik at ikke fryseren blir tom før du kommer til jul. Bruk det du får tak i – og gjerne flere ganger. Alternativt kan du bruke pelsdummyer med viltlukt eller tøydummyer med fuglevinger på.

Hold vilttreningen vedlike - slik at du får kontinuitet og progresjon i treningen.

Hold vilttreningen vedlike – slik at du får kontinuitet og progresjon i treningen.

 

#6 Vann og felt kan vente

Jeg trener verken vann eller felt om vinteren. Vannet er kaldt og mange fryser igjen midtvinters. Men er du supertent på å få dette til, og bor på et sted der isen ikke bryter opp før i juni,  ja da kan det jo være det går an å leie et terapibasseng. I hvert fall kjenner jeg til at enkelte eiere av portugisisk vannhund gjør dette, når de trener hundene sine i hundesporten vannarbeid. Felt hadde jeg ikke giddet å bekymre meg over før snøen er borte. Tren heller på at hunden skal raskt hjem med hver dummy – så unngår du at hunden begynner å bytte dummyer på feltet neste sesong.

Vann og felt kan vente til isen sprekker opp og skogen atter blir grønn.

Vann og felt kan vente til isen sprekker opp og skogen atter blir grønn.

Lykke til!

 

Nye onlinekurs i jaktlydighet!

Oppstart 1. februar (grunnmuren) og 1. mars (videregående) 2021.

Share This