5 vanlige feil når du trener hunden din | Ann Cathrins Hundekurs

Har du opplevd at hunden din løper bjeffende rundt deg eller sitter med et apatisk uttrykk i ansiktet når du ber den om å gjøre noe? Før du gir den diagnosen «Dum!» så bør du ta en titt på de fem klassiske førertabbene jeg har nevnt nedenfor. Det er mulig du må endre strategi. 

Er du utydelig er det vanskelig for hunden å forstå

Hva i all verden mener du? Jeg forstår ingenting

 

#1 Belønner du uønsket atferd?

Gir du hunden din motsigende og utydelige signaler? Lar du den for eksempel  hoppe opp på folk noen ganger, mens du andre ganger kjefter? Kanskje lar du også den trekke i bånd når du går tur sammen med en venninne, men ikke når dere går alene? Når du er inkonsekvent, belønner du også uønsket atferd, noe som gjør at hunden kommer til å fortsette med dette.

Lar du hunden trekke i bånd?

Lar du hunden trekke i bånd noen ganger, men korrigerer den andre ganger? Da kan det være svært vanskelig for hunden å forstå kjørereglene i en innlæringsfase (illustrasjonsfoto)

 

#2 Vanner du ut kommandoordene? 

Sitt! Sitt! Sitt, da for tusan! Sitt! 

Fortsetter du å messe “Sitt!” når hunden ikke sitter, blir kommandoordet til slutt bare støy og betydningsløs bakgrunnsmusikk i den firbentes ører. Når hunden ikke forstår oppgaven vannes kommandoordet bort og betyr til slutt ingenting. For å unngå dette må du gå tilbake i treningen. Vis hunden din hvordan oppgaven løses. Når du er sikker på at hunden forstår sier du “sitt!” én gang og venter på respons. Når rumpa klasker godt ned i bakken, sier du kommandoordet, roser og belønner. Hvis hunden fortsatt ikke setter seg, så forstår den ikke kommandoordet. Årsaken kan være at miljøet er for vanskelig.

Hvis hunden din ikke kan øvelsen 100 prosent er det meningsløst å si «Sitt!» når hunden står. Da må du hjelpe hunden til å lykkes i stedet for å vanne ut kommandoordet.

#3 Byr du på deg selv?

Hvem er den beste læreren du har hatt? Er det hun som sto som en saltstøtte og leste monotont opp fra pensum eller han som hoppet rundt som en apekatt for å illustrere et poeng, og som tok frem gitaren og spilte “Jailhouse rock” hvis du jobbet godt. Jeg er ikke i tvil om hvem som har fått meg til å yte mest. Det var lektor Paulsen. Ja, han med gitaren.

Elvis kan nok ikke hjelpe hunden din, men du kan ved å bruke et engasjert kroppsspråk og et bevisst toneleie. Snakk oppmuntrende når du starter treningen. Når hunden gjør noe du er dødsfornøyd med – så klapp i hendene og ta gjerne en liten seiersdans. Kjenner du at det knyter seg litt i magen? Du føler deg kanskje ikke som noen skuespiller og tenker at godbiter får være belønning nok. Men hva gjør du den dagen lommene er tomme? Du bygger opp en unik relasjon ved å by på deg selv. Det er vel hyggeligere at det er deg hunden blir glad for å komme til og ikke godbitene? Når det er sagt, så er det ikke noe galt å benytte godbiter.

Å by på seg selv er viktig for å bygge opp en god relasjon

Når du byr på deg selv blir du den kule, ikke alt annet rundt.

#4 Går du for fort frem? 

Hunder lærer steg for steg. Mange hundeeiere blir fristet til å gå frem med sjumilsstøvler og tenker at hunden nok henger med. Hvis du for eksempel har trent innkalling i en innendørs hall eller i din egen inngjerdede hage, kan du får årets karamellsjokk den dagen du slipper hunden løs i skogen. Plutselig er det ingen fysiske vegger eller gjerder lenger. Fido løper mulignes lykkelig rundt og nyter den nye friheten, mens du blir stående å rope “kom!” til du blir hes. Det hele ender ofte opp i en “festlig” katt og mus lek, som du er dømt til å tape.

Hvis du ikke har trent innkalling i skogen tidligere, kan du ikke forvente at hunden skal komme når det ikke lenger finnes noen fysiske avgresninger. I stedet bør du trene på ulike steder utendørs med ulike forstyrrelser. Bruk gjerne en langline i starten – slik at du har kontroll. Da holder du deg også på rett side av loven når den ordinære båndtvangen trer i kraft 1. april.

Å komme på innkalling når det ikke finnes fysiske avgrensninger er vanskelig uten trening

Åh, så deilig det er å strekke på bena i skog og mark. Da skal det litt til å komme når du roper «Kom!!, hvis du kun har trent i en inngjerdet hage tidligere.

 

#5 Forventer du at hunden skal prestere uansett miljø?

Visste du at hundens viktigste sans er luktesansen og at hunder både ser og lukter ting vi tobente ikke er i stand til? Utendørs er det mye som konkurrerer om vår oppmerksomhet. Kanskje piper det en jordrotte under bakken når du trener eller kanskje finner hunden en tisseflekk med en dæsj av løpetid fra favoritttispa? Da er det lett å bli distrahert.

Det er fullt mulig å trene hunden til å holde fokus selv med disse forstyrrelsene til stede. Men du må trene på det – steg for steg. Start i et miljø uten forstyrrelser, deretter introduserer du provokasjonene gradvis slik at hunden til slutt mestrer øvelsen selv med tisseflekker og rådyrspor rundt seg.

Hunden har andre sanser og mister lett fokus i skog og mark

Kanskje piper det en jordrotte under gresset. Du hører det ikke, men det gjør hunden. Det kan være nok til at valpen mister fokus.

 

Den uventede effekten av jaktlydighet

 

Nye onlinekurs i jaktlydighet!

Oppstart 1. februar (grunnmuren) og 1. mars (videregående) 2021

Share This