Eva-Lena er opptatt av hundens signaler når hun trener hund. Hun har gjesteblogget om knurring. En atferd mange mener er respektløst og som man bør slå hardt ned på. Eva-Lena er av en annen oppfatning. 

Av Eva-Lena Nielsen Buhaug

14593685_1063244940461115_1533811357_n

Eva-Lena med sine tre hunder, Luna, Tag og Hugin.

Da jeg fikk min første hund, lærte jeg at knurring var en uønsket atferd. Hunden min, Hugin, sluttet å brumme. Hver gang han brummet ble det nemlig svært ubehagelig å være han. Etterhvert som jeg fikk større kunnskaper om hund, forstod jeg hvor dum jeg hadde vært, som fjernet knurringen.

Da jeg straffet hunden min for å knurre, fjernet jeg også det tydeligste signalet han hadde før et bitt. Ved å fjerne knurringen, fjernet jeg også det som tilsvarer når en politimann roper «Stopp, ellers skyter jeg!» før et skudd. På grunn av min uvitenhet, har Hugin i enkelte situasjoner gått rett «på skuddet». Det vil si at han har brukt tenner i stedet for å bruke tydeligere advarsler først.

14610681_1063244943794448_1452531791_n

Da Hugin sluttet å knurre  – svarte han i enkelte tilfeller med skarpere skyts. 

Hvorfor knurrer hunden?

En hund knurrer fordi den synes en situasjon er ubehagelig. Noen hunder viser et bredt spekter av tegn før de knurrer, mens andre har en lavere terskel for å brumme.

Et fellestrekk er at hunden ikke knurrer for å bite, men for å skape avstand til den eller det som skaper ubehaget. Ubehaget skyldes ofte frykt eller smerte. Frykt for barn, frykt for å miste maten eller ballen sin, frykt for den skumle søppelbøtta, frykt for å ikke bli kost med (at kos opphører ved at en annen hund kommer og trenger seg på), eller ved smerte og fysisk ubehag.

En hund knurrer ikke fordi den er respektløs. Den knurrer for å unngå en større konfrontasjon.

Dersom man straffer hunden for å knurre, kan to ting skje. Enten forsvinner knurringen, slik den gjorde på min, eller så tiltar den i styrke og kan opptre mye tidligere.

 

knurring

Respektløst?

Hvis signalene blir ignorert, vil de øke i styrke. I videoen under ser dere to av hundene mine i sofaen, border colliene Luna og Tag. Luna har et tyggebein som hun ikke vil dele med Tag. Bordercollietispa viser kjapt hva hun mener om den saken. Det er greit at han er der, men han har ikke lov til å ta maten hennes.

I videosnutten ser du at Luna stivner til og flekker tenner når Tag nærmer seg. Tag svarer med dempende signaler som å se vekk, snu ansiktet bort, trekke seg unna, slikke seg på leppene og gjespe. Dette er signaler han gjør for å roe Luna ned  og for å vise henne at han har gode hensikter. Han respekterer med andre ord knurringen og trekker seg unna slik at Luna kan slappe av og konsentrere seg om spisingen. Hvis bordercollietispa ikke hadde knurret eller flekket tenner, kunne han trodd at det var greit å ta benet hennes. Da kunne situasjonen raskt blitt mer alvorlig.

Hvis en hund gang på gang erfarer at den ikke blir respektert når den knurrer, kan den begynne å si fra mye tidligere, men også kraftigere. Dette gjelder i alle situasjoner, ikke bare ved mat.

Luna tyr til hardere midler

I videoen nedenfor ser dere hundene mine base i snøen. På den tiden hadde jeg en omplasseringstispe i huset som hadde et par klinsjer med Luna. Ingen av tispene er konfliktskye, og omplasseringstispa tøyde stadig strikken og overkjørte Luna, som er eldst. Dette gjorde hun ved å legge press på henne og ingnorerte signalene til tross for at hun fikk tydelige tilbakemeldinger. Slike situasjoner kunne føre til at konflikter brøt løs som dere ser på videoen under.

Bruk knurringen til din fordel

Jeg er opptatt av å jobbe med hunden og ikke mot, Jeg benytter meg av hundens språk for å innrette treningen og hverdagen til hvert enkelt individ.

Hvis du vet hva hunden din synes er ubehagelig, så bør du ta hensyn. Med andre ord forebygge fremfor å straffe. Jeg vet for eksempel at den ene hunden min synes det er kjempeekkelt når jeg står lent over han. Da trener jeg på at dette skal bli en fin greie mellom oss slik at jeg får stelt han. Samtidig passer jeg på å ikke lene meg over han i tide og i utide.

Bli en lagspiller

Knurring forteller deg hva hunden din ikke liker. Ikke legg press på hunden din i slike situasjoner. Belønn den heller ved å ta avstand fra ubehaget og jobb med ubehaget før hunden tyr til knurring. Da får du en mer avslappet og harmonisk hund som stoler på deg og omgivelsene, og terskelen for å bite blir mye, mye høyere.

Lykke til!

14619993_1063244937127782_421857977_n

Spill på lag med hunden – ikke legg press på den når den knurrer

6 tips for å få hunden til å slutte og bjeffe

Meld deg på nyhetsbrevet!

Få inspirasjon og tilbud rett i innboksen din!

Takk for at du registrerte deg! Bekreft abonnement i innboksen din!

Share This