Velger du hund fordi den er søt, kul eller vakker? Da kan livet med en pelskledd venn fort bli en belastning fremfor en kilde til glede og positiv energi. Les mine 10 tips om hvordan du finner drømmehunden.

Friluftsentusiasten: Jeanette digger vinter og friluftsliv. For henne er alaska husky den perfekte match. Hun har også flat coated retriever høyt på lista.

 

Å finne rett hund er nesten som å finne drømmeprinsen eller drømmedama. En livsledsager med matchende personlighet, engerginivå og interesser. Hvis du elsker å slappe av i sofaen – vil livet med en alaska husky neppe være en god match. Spruter du over av energi og elsker lange skiturer om vinteren, vil huskyen mest sannsynlig elske deg. Velger du en mops vil nok forholdet lugge mer.

Rett hund til rett eier

I min jobb som hundeinstruktør møter jeg mange hundeeiere, både lykkelige og ulykkelige. Heldigvis er det flest lykkelige, og blant dem finner du alt fra en type “Lars Monsen” som sover under stjernene med polarhunden sin, til “Sofie Elise” med en rosakledd chihuahua. Fellesnevneren er at de har funnet en type hund som passer seg og sin livsstil. Bortsett fra de som har “vunnet i lotto”, da. De har en hundetype som fungerer i hverdagen – mot alle odds. Men ikke kopier dem. Da er sjansen stor for å ende opp med katta i sekken.

Bare i Norge finnes det over 250 ulike hunderaser å velge blant, i tillegg til et ukjent antall blandingshunder. Så hvordan i huleste skal du klare å finne drømmenhunden blant alle disse?

 

Ikke fall for et utseende: Hvis du synes at engelsk setter er verdens fineste – bør du tenke deg om – dersom du ikke interesserer deg for jakt. De fleste hunder trives best når de får bruke hode og kropp til det de er avlet for.

 

Start med en realitetssjekk

Før du begynner å surfe på nettet eller bla i et hundeleksikon, bør du kartlegge deg selv og din livsstil. Hvordan er du som person? Hvordan lever du? Hva kan du tilby en hund og hva er målet med å anskaffe et levende vesen på fire ben?

 

Ta frem penn og papir og svar på følgende spørsmål: 

 • Er du sporty eller bedagelig? Urban eller trives du best i skog og mark?
 • Har du råd til å ha hund? Har du regnet ut hvor mye det koster i engangsutgifter, løpende utgifter og uforutsette kostnader?
 • Hvor mye tid har du til å dekke en hunds fysiske og mentale behov i løpet av en normal arbeidsuke?
 • Har du noen som kan passe hunden din når du skal på ferie eller på jobbreiser?
 • Hvor viktig er det for deg at huset er rent og ryddig ?
 • Har alle i husstanden lyst på hund?
 • Hvor gira er du på å bruke fritiden din på pelsstell, sosialisering og oppdragelse?
 • Har du sjekket om det er lov til å ha hund i borettslaget ditt?
 • Hvordan har du tenkt til å lære valpen å være alene hjemme? Har du mulighet for hjemmekontor, kan du ta med hunden på jobb eller har du noen som kan passe den?
 • Hva slags størrelse foretrekker du? Liten, stor eller middels stor hund?
 • Hannhund eller tispe?
 • Valp eller voksen?
 • Er du allergisk? Hvilke raser tåler du? At hunden markedsføres som allergivennlig er ikke dermed sagt at den er allergifri.

 

Drømmehunden: – Whippet er en lettstelt hunderase, full av sjarm og personlighet, glad i kos og en stor sofagris. Rasen trenger middels aktivitesbehov, sier Elise som har funnet sin drømmehund. Jaktlabradoren, Pascal, mener hun krever for mye aktivitet til hennes bruk.

 

Ikke la søthetsfaktoren felle deg 

Forskning viser at vi faller for dyr med infantile trekk. Det vil si hunder med store øyne, store hoder og trekk vi oppfatter som søte. Det er også min erfaring når jeg snakker med hundeeiere som har valgt feil hundetype. Kjøpsprosessen bærer ofte preg av impuls, der utseeende har vært utslagsgivende. Mange velger hund ut fra hvorvidt hundetypen er søt, kul, tøff, trendy, røytefri, spesiell eller vakker.

 

Teddybjørn: Søt,uten tvil  – men vet du noe om denne hunderasens egenskaper og særtrekk? (illustrasjonsfoto)

 

Som Urbane Ole som faller for en søt liten elghundvalp. At Bamse etterhvert begynner å bjeffe i blokkleiligheten kommer som en stor overraskelse. Det gjør det også for naboene, som setter i gang et klagekor. Den lille teddybjørnen blir fort stor og viser etterhvert ikke like stor begeistring for et bedagelig kaféliv på Grünerløkka som eieren. Ole opplever også at det er vanskelig å slippe Bamse fri i parken sammen med de andre hundene. Han stikker av i det han kobles løs. Kanskje ikke så underlig. Bamse er tross alt en jakthund, som gjennom generasjoner er avlet for å lete opp og stille elg. Det har Urbane Ole glemt, eller i beste fall forsøkt å fortrenge.

 

Sjarmør i pels: Lille Extra kan bedåre hvem som helst – men passer ikke hos en eier som liker å drunte i sofaen. Border collie er en hardtarbeidende gjeterhund som trives best når de får jobbe.

 

Registreringstall fra Norsk Kennel klub i 2016 viser at nordmenn stort sett velger store hunderaser som border collie, norsk elghund grå og schæferhund. Aktive hundetyper som lett kan bli vanskelige å håndtere i feil hender. Samtlige har en arbeidsbakgrunn – de er avlet for å jakte, gjete eller vokte. Det gjelder også mange andre raser, enn de som er nevnt over. Husk at dette er egenskaper du tar med inn i stua og må leve sammen med i normalt 10 til 15 år frem i tid. Kanskje vanskelig å forestille seg når du ser en søt liten schæferhundvalp med store ører som tipper forover?

Når samboerskapet mellom hund og eier skranter, erfarer jeg at mange “forhold” ender med omplassering. En prosess som kan være tøff både for to- og firbente. Ikke minst kunne det vært unngått dersom eieren hadde brukt mer tid på å finne drømmehunden før valpen kom i hus.

 

Populær brukshund: Schæferhund er blant Norges mest populære raser. Denne hundetypen er mye brukt av Politi- og Forsvar på grunn av dens eminente egenskaper som bruks- og tjenestehund. Har du behov for de samme egenskapene?

 

10 tips til deg som skal kjøpe hund: 

 1. Ha klart for deg hvorfor du kjøper hund og hva du skal bruke den til.
 2. Finn ut hva slags hundegruppe som passer best til din livsstil (jakthund, selskapshund, terriere, mynder, polarhunder etc)
 3. Når du finner en rase du liker – sett deg nøye inn i hundens fysiske og mentale behov.
 4. Sjekk om hundens særtrekk og egenskaper er noe du kan leve med?
 5. Ta kontakt med raseklubben og/eller et forsikringsselskap for å finne ut hva som er vanlige sykdommer og lidelser hos den enkelte hundetype. Er dette en rase med høy risiko for store helseplager og høye veterinærregninger?
 6. Styr unna valpefabrikker og kjøp aldri valper på parkeringsplasser og lignende (det kan være hunder som er smuglet inn i landet)
 7. Velg en oppdretter med stor kunnskap om rasen og som gir deg ærlige svar også om foreldredyrenes dårlige sider.
 8. Velg en oppdretter som gir individuell oppmerksomhet ovenfor hver enkelt valp når det kommer til sosialisering.
 9. Ta kontakt med andre som har rasen du drømmer om, og be dem ærlig redegjøre for fordeler- og ulemper.
 10. Møt oppdretteren og foreldredyrene (i det minste mor til valpene) før du bestemmer deg. Liker du det du ser?

  Potensielt dyre i drift? : Mops er en hunderase med risiko for høye veterinærregninger i følge statistikk fra forsikringselskap.

Lykke til med valget!

PS!

Har du aldri hatt hund før? Da har jeg et stalltips til deg. Lån en hund i en uke eller to. Ikke i ferien, men i en vanlig arbeidsuke. Da vil du kanskje oppdage hvorvidt du trives som hundeeier eller ei.

 

Fem tips til deg som har ny valp

 

Meld deg på nyhetsbrevet!

Få inspirasjon og tilbud rett i innboksen din!

Takk for at du registrerte deg! Bekreft abonnement i innboksen din!

Share This