Elsker hunden din lyden av sin egen stemme? Funker verken “Ti still!”, “hysj!” eller “Nei!”? Kanskje bjeffer bare Fido enda høyere? Her er 6 tips som kan roe din pelskledde venn ned. 

Hei, du! Hvem er du? Her holder vi til.

Først og fremst er det viktig å være klar over at noen hundetyper har høy terskel for å bjeffe, mens andre har lav. En lapphund, som er avlet for å drive flokker på flere tusen reinsdyr gjennom lange trange daler ved hjelp av høylytt munnbruk, har lav terskel. Det samme gjelder mange jakthunder, som elghund og dachs, enkelte vakthunder samt terrierer og mindre hunder. Den afrikanske hunderasen basenji derimot – kan ikke bjeffe. Men det holder ikke bare å være klar over hvorvidt Fido er genetisk disponert for bjeffing eller ei. Du må vite noe om årsaken til hvorfor Fido bjeffer for å velger riktig verktøy.

Den lapske valhunden (th) bruker i stor grad munnen når den gjeter reinsdyr, mens bordercollieblandingen (tv) bruker synet.

Noen årsaker til at hunden bjeffer: 

  • Hunden er redd og bjeffer for å skremme bort “spøkelset”, som for eksempel når en ukjent person kommer brasende ut av skogen
  • Hunden er territoriell og vokter det den anser som sitt. Det kan være huset, verandaen, hytta, bilen eller hagen.
  • Hunden vil ha oppmerksomhet
  • Hunden er frustrert og forstår ikke hva du ønsker å formidle

 

Whippet er ikke kjent for å være noen bråkebøtte, men de kan selvfølgelig også åpne munnen :-). Foto: Matilde Brandt

Her er noen tips til hvordan du får hunden til å slutte å bjeffe

# 1 Gjør hunden din trygg

Hvis hunden din er redd, kan det være lurt å holde en viss avstand til det som skremmer den. Avstanden bør være så stor at hunden mestrer situasjonen. Beveg deg gradvis nærmere det “skumle” – helt til hunden mestrer det den opplever som truende. Hvis den begynner å bjeffe – har du gått for fort frem. Ta en titt på videoen. Her bjeffer Lava på noe «skummelt» som plutselig dukker opp på vidda.

# 2 Ro fører til belønning

Hvis hunden din bjeffer for å få oppmerksomhet, er mitt beste tips å innføre prinsippet “ro fører til belønning”. Eksempelvis gir du ikke hunden mat før den er helt rolig. Du begynner heller ikke å leke med valpen dersom den står og bjeffer rett foran bena dine. Hunden får kun oppmerksomhet når den er helt stille.

Er du rolig og stille – så kan vi gjøre noe sammen. Bjeffer du for å få oppmerksomhet – kan du klare deg selv.

# 3 Fjern årsaken til bjeffingen

Bjeffer hunden din fordi den er territoriell – kan du løse problemet ved å fjerne årsaken til voktingen.  Vender hagen eller terrassen din mot en trafikkert gangvei – bør du skjerme hunden din fra synsinntrykkene. Vokter hunden din ved å titte ut av et stuevindu, kan du løse problemet ved å trekke for en gardin eller avgrense hundens boltreplass.

Eierne til Corax har satt opp hundegård i et stille hjørne av hagen i stedet for ut mot veien. Da unngår de klager fra naboene. Nå bjeffer Corax kun når reven dukker opp.

# 4 Lær hunden en stille-kommando

Når hunden bjeffer, ta frem godisen. Nei, du skal ikke belønne at hunden din bjeffer, du skal belønne at den er stille. Si “Bra!” når halsingen opphører og gi hunden en godbit. Gjenta dette flere ganger. Når hunden begynner å forstå tegningen – kan du føye til kommandoordet “Stille!”.

Det kan være lurt å lære inn en stille kommando – spesielt om du har en hunderase med lav terskel for å bjeffe

# 5 Gi hunden en oppgave

Mange hunder slutter å bjeffe hvis du gir den en oppgave. Det kan være så enkelt som sitt med kontakt. Da får hunden fokus på deg i stedet. Et annet triks er å gi hunden noe å bære (om den liker det, da). Da får den også noe annet å tenke på.

Sitt og bli med kontakt får hunden din på andre tanker enn å bruke munnen. Foto: Laila Bruun

# 6 Ta en time out 

Hvis hunden bjeffer fordi den ikke forstår hva du mener – bør du ta en time-out. Tenkt nøye gjennom hva du kan gjøre for at din firbente venn skal lykkes eller be om hjelp. Å repetere en øvelse gang på gang uten progresjon – øker bare frustrasjonen og likeledes bjeffingen.

Får ikke hunden din til en øvelsen? Hopper den bare rundt og bjeffer. Stopp opp og tenk deg om. Hva kan du gjøre for at hunden din skal lykkes?

Lykke til!

Slik kan du passere andre hunder i bånd

 

Meld deg på nyhetsbrevet!

Få inspirasjon og tilbud rett i innboksen din!

Takk for at du registrerte deg! Bekreft abonnement i innboksen din!

Share This