«Fy!», «Nei!». Mor, far, «Trine» og «Petter» løper etter Passopp på 9 uker som topptrente gjeterhunder. Familien Hansen er helt utslitt etter bare noen dager med valp i huset. Hendene er fulle av sår og oppraspet hud, mens leggene har tydelige merker etter sylskarpe pirajatenner. Passopp biter på alt og alle. Hyggelig med valp? Neppe. Hyggelig for Passopp i nytt hjem? Sansynligvis ikke.

Valper klør i tennene og smaker på verden som små barn

Hvorfor biter valpen? 

Jeg regner med du er mest interessert i å hoppe rett til løsningene, men før du går dit bør du også vite noe om årsakene til at valpen biter. Når du er klar over hvorfor, er det mye enklere å velge rett verktøy.

Valper er ofte proppfulle av energi og eventyrlyst

Ulike årsaker til at valpen biter

 • Valpen smaker på verden akkurat som små barn
 • Valpen klør i gommene, spesielt ved tannfelling rundt 4 måneders alder
 • Valpen er proppfull av energi og har behov for å få det ut
 • Valpen kjeder seg
 • Barn og/eller voksne hauser valpen opp
 • Valpen leker med deg på hunders vis
 • Valper liker å tygge på myke ting som sko og bamser
 • Du har kjøpt deg en apporterende hunderase som er avlet for å bære ting i munnen
 • Valpen har separasjonsangst

Valper leker på hunders vis og lærer seg på bitehemming på den måten.

Hvordan få valpen til å slutte å bite på ting

Å få valpen til å slutte å bite på ting er kanskje det enkleste. Ved hjelp av små grep kan du gjenetablere familiefreden uten å måtte bruke forbudsord før valpen er klar for det. Forbudsord kan du lære valpen senere når den er trygg i nytt hjem.

Her er 9 quick fix og en «long fix» 

#1. Rydd bort alt du er redd for 

Sko, pyntegjenstander, leker og klær må opp i høyden og inn i skap.

#2 Sperr av rom og etasjer

Vil du skåne møbler og barnas leker, sperr av etasjer eller rom med barnegrinder eller lukk dører.

#3 Kjøp sikre tyggeleker

Et sted må valpen få utløp for sitt tyggebehov, forhør deg hos veterinæren din eller ta for eksempel en titt på nettbutikken Dogz.no

Kong puppy fra nettbutikken Dogz kan du putte godbiter i eller en egen pasta tilpasset hunder. Tyggeleker oppmuntrer til riktig tygge/bite oppførsel samt, forebygger «dårlig oppførsel».


#4 Lag en lekegrind i stua

Når du vil ha ro og fred setter du valpen i en grind med tyggeleker, mens husk å oppholde deg i samme rom, slik at valpen ikke blir redd.

Kompostgrinder fra Plantasjen har vært mitt beste triks i valpebitingperioden. Da reduseres antall «Fy!»,»Nei!» og «Au!» og valpeperioden blir langt hyggeligere.

 Les også Fem tips til deg som har ny valp
#5 Ta med valpen ut i skogen!

En liten valp er full av energi og eventyrlyst. Kommer den seg ut i skogen bruker den krefter på noe annet enn å bite på ting.

I skogen får valpen utløp for sin nysgjerrighet. Her møter den nye lukter, lyder og synsinntrykk.

 Les også Hvor lang tur kan jeg gå med valpen min
#6 Meld deg på et kurs

Hvis valpen kjeder seg må den aktiviseres. Meld deg på et valpekurs, der du får tips om riktig innlæring.

På kurs får du både miljøetrent hunden din og får tips til riktig hjernetrim for en liten valp.

#7 Smør inn gjenstander og møbler med spray med bitter smak

Spray med bitter smak kan du få kjøpt i en dyrebutikk. Men vær klar over at det ikke alltid hjelper. Det tar litt tid for hunden å kjenne den bitre smaken.

#8 Bytt med noe annet

Hvis du har en apporterende hunderase eller en hund som liker å gå rundt og bære på ting – er det lurt å bytte med noe den får lov til å bære/tygge på.

Pascal er en labrador – en rase som er avlet for å bære ting i munnen i generasjoner. Å kjefte på han for å ha knabbet en av barnas krabbebøtter er å gå mot hans natur. Vi bytter heller bøtta mot en godbit eller en annen leke.

#9 Gjør livet kjedelig

Hvis valpen biter i båndet på tur, så bind den i et tre eller i en lyktestolpe. Vend ansiktet ditt bort og vent til valpen har roet seg ned.

#10  Separasjonsangst? Søk hjelp eller rykk tilbake til start!

Hvis hunden din makulerer ting fordi den er redd for å være alene hjemme, har du enten gått for fort frem, eller så kan hunden din være genetisk disponert for denne lidelsen. I sistnevnte tilfelle ville jeg tatt kontakt med en adferdskonsulent.

Hvis valpen begynner å makulere ting i kombinasjon med stress – så kan det være symptom på separasjonsangst. Her trengs det som regel en langsiktig plan, og i noen tilfeller eksperthjelp, for å få løst problemet.

Valpen biter på mennesker

Noe av det viktigste valpen din lærer i valpekassa er bitehemming. Det vil si hvor hardt trykk den kan legge på tennene uten at det gjør vondt. Når kullsøsken biter hverandre hører du ofte høylytte hyl, når en av dem biter for hardt. Da vil den andre automatisk løsne grepet.

Når valpen kommer hjem til deg fortsetter den ofte å leke med familiens tobente på hunders vis. Dessverre har vi ikke samme smerteterskel – ei heller samme språk og signaler. For noen fungerer det å etterape valpens høye skingrende hyl, når kullsøsknene biter for hardt. For andre fungerer det ikke. Den firbente krabaten biter bare hardere. I sistnevnte tilfelle  må du løse problemet på en annen måte.

Yay, bare legger som rører seg, er morsomme å sette tennene i!

Her er noen tips:

#11 Avslutt samarbeidet 

Når valpen biter setter jeg den i en lekegrind, mens jeg selv dumper ned i sofaen ved siden av. Her må valpen være helt til den har roet seg ned. Hvis den piper eller bjeffer vender jeg blikket bort. På den måten signaliserer jeg at jeg ikke vil samarbeide hvis den bråker eller biter.

#12 Ta en alvorsprat med barna eller andre som herjer med valpen. 

Barn løper. Valper jager. Barn skriker. Valper bjeffer. Hvis barna i tillegg begynner å vifte med armer og ben trigges jaktinstinktet ytterligere. Det hele ender gjerne med at sylspisse valpetenner perforerer den tynne barnehuden og den «morsomme leken» ender brått med gråt, skrik og tenners gnissel. Hvis valpen skal være sammen med små barn, krever det en voksen til stede som kan rettlede barna (og enkelte voksne)

Rolige barn + valp = en bra relasjon. Urolige barn + valp = potensiell katastrofe

Du kan forteller barna og/eller de voksne at de må:

 • Snu ryggen til og stå stille hvis valpen biter
 • Ikke vifte med hender og føtter
 • Ikke løpe etter eller legge seg ned
 • Være rolig sammen med valpen
 • Gjøre noe konstruktivt med valpen i form av øvelser i stedet for å herje med den

Lykke til!

https://www.anncathrinshundekurs.no/2017/04/07/hvor-lang-tur-kan-jeg-ga-med-valpen-min/

Meld deg på nyhetsbrevet!

Få inspirasjon og tilbud rett i innboksen din!

Takk for at du registrerte deg! Bekreft abonnement i innboksen din!

Share This